ProWal logo

ProWal към община Бургас: Делфинариумите нямат бъдеще в ЕС!

Нашият приятел Андреас Морлок от немската организация за защита на китове и делфини ProWal изпрати отворено писмо до нашите политици за да призове да не одобряват инвестиционното предложение за нов делфнариум на община Бургас и да защитят “града и страната си от голяма загуба на имидж и свързаните с това огромни финансови щети”.

От ProWal обещават да инициират кампания за бойкот на туризма в България и продуктите българско производство, ако предложението бъде одобрено.

Те напомнят на българските политици за чл. 27 от българския закон за защита на животните, който забранява употребата за забавление на делфини, които не са най-малко трето поколение, отгледано на затворено, и че този закон бива нарушаван от делфинариум Феста във Варна. “Това означава, че този делфинариум и държавата България заедно носят отговорност за застрашаването на популациите от диви делфини”, добавя Андреас Морлок.

От организацията са категорични:

“Делфинариумите нямат бъдеще в ЕС!”

(English below)

Unglaublich und skandalös! In Bulgarien soll ein zweites Delfin-Gefängnis gebaut werden!

In der…

Posted by ProWal on Monday, May 18, 2020

Български превод на писмото:

Отворено писмо до Общината и кмета на град Бургас, България относно планираното изграждане на нов делфинариум

Не на нов делфинариум в Бургас

Уважаеми господине или госпожо,
Уважаеми кмете Димитър Николов,

С ужас научихме, че във Вашия град трябва планирате да се изгради семеен увеселителен парк с делфинариум.

Очевидно отдавна има планове за това строителство и тепърва ще се изпълняват. Наред с други неща, делфини, тюлени, пингвини и други диви животни ще бъдат държани в плен и разбира се експлоатирани с търговска цел. Ще се предлага плуване с делфини и терапия с делфини, която няма научно доказан успех.

„В подкрепа на инвестиционното предложение Община Бургас за 2014-2020 г.“ – споразумение за отпускане на безвъзмездни средства № BG161PO001 / 5-02 / 2012/029 по ОПРР 2007-2013. Тя ще кандидатства за европейско финансиране през новия програмен период 2014-2020 г. ”

Протестираме срещу тези планове и Ви молим да не одобрявате тази конструкция под тази форма!

Все още можете да защитите града и страната си от голяма загуба на имидж и свързаните с това огромни финансови щети!

На този етап бихме искали да отбележим, че ние сме немска организация за защита на животните, която се ангажира с глобалната защита на делфините и китовете. Тъй като категорично отхвърляме държането на тези животни в плен, ние също се ангажираме да се борим с глобалната индустрия за делфинариуми. Със значително сътрудничество и сътрудничество с други активисти и организации за защита на правата на животните досега успяхме да затворим делфинариумите в:

Солтау и Мюнстер (Германия), КониЛенд (Швейцария), Гардаланд (Италия), Кас и хотел Кефалука (Турция), Ялта и Киев (Украйна) и в Армения.

Бихме искали да обърнем Вашето внимание към следното съществуващо понастоящем българско законодателство:

“Чл. 27. (1) (Изм. – ДВ, бр. 92 от 2011 г.) Забранявайте се на диви дизайнери, които са от разгледани примати в циркове, вариетета и други увеселителни заведения.
(2) Забраната по ал. 1 не се използва за разглеждане от Китоподобни (Cetacea), семейство делфини (Delphinidae) – Афала (Tursiops truncatus), и Обикновен делфин (Delphinus delphis), откакто се вижда и използва за представяне в делфинариуми, при условие, че може да се маркира, малко трето поколение, отворено за затворено, не се вижда за еднократно и за това е издадено разрешено от министъра в рамките на понеделник и водите по Закона за биологично разнообразие. ”

Съответното министерство на околната среда и водите (МОСВ) е запознато с този закон, но в момента необяснимо не го е приложило в случая с делфинариум Феста. Предполагаме обаче, че той ще бъде приложен ефективно скоро и това ще доведе до отнемането на лиценза на този делфинариум!

Инвеститорът не казва на обществеността откъде ще се снабдяват животните за това ново съоражене в Бургас. В Европа почти няма делфини от трето поколение. Сътрудничество с други делфинарии в ЕС за закупуване и обмен на делфини е малко вероятно. Делфинариум Феста във Варна, който считаме за най-малкият делфинариум на света, също не получава делфини от други европейски съоръжения. Дори с цел размножаване. Трябва ли делфините да бъдат закупени от съмнителни източници в други европейски държави? Със сигурност ще се провалите!

Българското законодателство забранява употреба и показването на тюлени, пингвини и други диви животни с търговска цел! Наистина ли искате да игнорирате този закон?

Инвеститорът на тази нова сграда изглежда не е особено загрижен за интересите на делфините. Планиран е открит басейн, без защита от слънцето, с максимална дълбочина само 4,5 метра. Това би било много опасно за делфините през летните месеци, когато температурите надвишават 40 ° C, тъй като крие голям риск от слънчево изгаряне.

Все още има около 350 делфинариума по света, в които всичко е предназначено за търговия. Делфинариумите по принцип са незначителни от научна гледна точка, тъй като получените резултати от изследването на пленени делфини не могат да се прилагат към популациите от диви делфини.

Животните страдат от глад. Добре хранени делфини не биха участвали в шоуто. Нищо, което правят по време на шоуто, не съответства на естественото им поведение!

Лишаването от храна е абсолютна жестокост за тези животни!

Единствената храна на делфините в е замразена риба. Делфините смятат мъртвата риба за мърша и не биха я яли в природата.

Делфините регулират баланса на флуидите в тялото си като ядат жива риба. Замразената риба не съдържа течност и затова много делфини в плен страдат от бъбречна недостатъчност.

Не е изненадващо, че най-малко 11 делфина са загинали в делфинариума Феста във Варна от 2002 г. насам!

Всичко е за парите. Делфините са единствено машини за печелене на пари!

Живота в плен причинява психологически и физически стрес за животните. Затварянето и изолацията могат да направят делфините депресивни и агресивни. Те също развият поведенчески проблеми и могат да станат опасни за хората!

Делфините, когато изпаднат в паника или се почувстват застрашени, могат сериозно да наранят човек!

Въпреки че делфините често са успокоявани с психотропни лекарства, други делфинариуми често са имали атаки срещу хора, които завършват съв счупени ребра, рани и ухапвания!

Делфинът произвежда около 15 литра урина и изпражнения всеки ден! Фекалиите се разтварят, но патогените остават активни във водата.

Рискът от предаване на болест от делфините към участниците и обратно, е много висок!

Фекални и гнилостни бактерии могат да причинят тежки инфекции при хората!

Участниците често нараняват чувствителната кожа на делфините с бижута или ноктите си. Патогените, които са във водата, могат да проникнат през отворените рани по кожата!

Както може би знаете, поне два от делфините в делфинариума Феста са уловени диви. Това означава, че този делфинариум и държавата България заедно носят отговорност за застрашаването на популациите от диви делфини!

Делфините са естествено създадени за живот на свобода в океана и не принадлежат в плен! Проучвали сме повече от 70 делфинариума в над 30 държави по света през последните 13 години. Във всички случаи делфините не са нищо друго освен затворници и роби на шоуто, които се използват за чисто търговски интереси. Много от тези животни не могат да се справят с живота в плен. В Украйна и в Китай сме документирали как делфините правят опити за самоубийство!

С това ново съоръжение, Вашият инвеститор планира инвестиция от над 50 милиона евро и обещава на Вашия град няколкостотин работни места през цялата година.

Бих искал да контрирам предожението със следното.

Ако се съгласите на тази нова сграда, ние ще предприемем следните действия:

1. Международен призив за бойкот на продукти и туризъм
Ще призовем за международен бойкот на всички продукти „Произведени в България“. Това ще се отрази не само на Вашия град, но и на цялата държава!

2. Ще отправим и международен призив за бойкот на туризма.
Ще информираме всички туристически агенции, които планират събития в Бургас, и ще ги помолим да ги анулират.
Ще информираме и всички туристически агенции, които предлагат екскурзии до Бургас или настаняване в хотели в Бургас, и ще ги помолим да анулират офертите си.
Моля, обърнете внимание, че делфинариум Феста във Варна обявава, че 80% от посетителите му са от чужбина. Целият черноморски регион на България ще пострада от спад на посетителите преди новият делфинариум дори да бъде завършен. Вие ще носите лична отговорност за това!
Можете да видите колко международни агенции са против държането на делфини в плен в следното видео:

3. Както вероятно знаете, Вашият държавен глава Бойко Борисов в момента се опитва да ускори процеса за прилагане европейския валутен курс в България, за да може България да получи по-евтини заеми и други предимства на зоната на ЕС.

Ние ще информираме Европейската комисия в Брюксел, че законодателството във Вашата страна все още не е напълно действащо и съществуващите закони като Чл. 27, ал. 1 от ЗЗЖ не се прилагат. Сигурни сме, че Европейската комисия ще се заинтересува от усилията на Вашия министър-председател и ще вземе това предвид в своето решение!

4. Ще обявим Вашите планове за нов делфинариум в България и ще се уверим, че всички гореспоменати точки са част от европейска медийна кампания.

Моля, претеглете внимателно решението си. Обещаните работни места от инвеститора са неустойчиви и няма да се появят!

Правителството в Швейцария забрани вноса на китоподобни през 2013 г., наред с други, след призива ни за бойкот на туризма. Последният делфинариум там затвори след 40 години експлоатация.

По-голямата част от гражданите в ЕС в наши дни са против държането на делфини в плен. От приблизително 90 делфинариума в ЕС, около 60 са затворени през последните 25 години. Други, като делфинариума в зоопарк в Барселона вече обявяват закриването си.

Делфинариумите нямат бъдеще в ЕС!

Един наистина модерен и съвременен град не се нуждае от затворени животни за да бъде привлекателна туристическа дестинация. Моля, изберете семеен увеселителен парк без животни в Бургас. Това със сигурност ще промотира по-добре имиджа на Вашия град – обратното няма!

Очаквам отговора Ви и с нетърпение и очаквам решение, което да е приятелски настроено към животните от Ваша страна.

Надяваме се, че община Бургас и МОСВ ще се вслушат в съветите на международната общност на защитници на делфините и ще оставят този проект в миналото, където му е мястото.

Призовете ги и Вие: подпишете и споделете петицията за премахване на животните от проекта:

#БургасБЕЗделфинариум #NOtoCaptivityInBurgas

Прочетете и другите становища от органзиации за защита на животните по това ИП:

Ако искате да изпратите становище от името на Вашата организация, не се колебайте да се свържете с нас за повече подробности.

Напиши отговор