Нашата мисия


...докато последната клетка остане празна

Насилието над животните винаги е съпътствало живота на човека. Свидетелства за това изобилстват от най-древни времена: пещерни рисунки още от палеолита изобразяват ловни сцени. Известно е, че освен за храна, животните са били използвани за обработка на земята и транспорт.

С времето и напредването на индустриалния прогрес тези дейности отдавна са механизирани. Развитието на съвременните технологии, земеделието и търговията днес осигуряват достъп до много повече и по-разнообразна храна на хората от който и да е познат исторически период. Отдавна е отминала епохата, в която насилието над животните е имало чисто утилитарна цел, допринасяйки за оцеляването на човешкия вид.

Въпреки това, един от парадоксите на съвременната епоха е, че насилието над животните и природата като цяло, не само че не е спряло и не е намаляло, а нараства в невиждани досега пропорции. Днес упражняваме нови форми на насилие, които навремето дори не са съществували, защото не служат за удовлетворяването на жизнено важни нужди.

Всяка година, над 100 милиарда животни биват изтезавани и убити. 72 милиарда са отглеждани в ужасни условия и убивани във фермите за месо, 1 милиард са одирани за кожа, 115 милиона са подложени на жестоки експерименти водещи до смърт в козметичната и фармацевтична индустрия, 600 хиляди са затворници за в зоопаркове и аквариуми или клоуини в циркове и делфинариуми, и още безброй страдат и загиват в различни други безсмислени, жестоки и абсурдни за времето си практики.

Причината за това не е нуждата на човека от оцеляване, а стремежа на индустрията към все по-големи печалби. За съжаление, днешната печалба прекалено често се постига за сметка на бъдещи катастрофални последици  за човека, някои от които вече са налице. Това се отнася не само за отношението към животните, а и за планетата ни като цяло.

Нашата мисия е да повишававаме осведомеността по отношение на добрите, модерни и хуманни практики спрямо животните и природата и да помогнем изборът на българските потребители да бъде по-информиран и по-осъзнат.

Ние вярваме, че все повече от нас ще поставят на първо място природата и моралните човешки ценности и знаем, че всеки е способен да промени нещо в света около себе си. Всеки от нас може да допринесе за спиране на безумната ескалация на насилието над живата природа. В крайна сметка, печалбите от нея са за големите индустрии, но изцяло зависят от избора на потребителите – от нашия избор. Изборът, който ще направим

заедно за животните.