Освобождаване на делфини, спасени от делфинариум

Индонезия: 3 делфина, живяли в плен с години откриват свободата


На 3.09, трите делфина Джони, Роки и Рамбо бяха освободени край остров Бали, след години живот в плен.

Преди три години триото беше спасено от балийски хотел, на който са били продадени, след години експлоатация в пътуващ цирк. Спасяването им от тесния басейн там беше организирано от индонезийското правителство в сътрудничество с Dolphin Project.

Делфини в плен


Делфините възстановиха здравето и силите си в резервата за делфини на Бали, който представлява плаващо заграждение в залив, предлагащо по-приятна и естествена среда.

Цирково куче


Линкълн О’Бари е работил с години заедно с правителствените служби на Индонезия и Бали, за да създаде през 2019 г. убежището Ума Лумба (Umah Lumba), център за рехабилитация, освобождаване и пенсиониране на делфини. Те са диви животни, създадени да живеят на свобода – обяснява той.

Делфинът Роки

Роки плува с рибките в убежището за делфини.

Всички бяха много развълнувани да видят как делфините си тръгват, под аплодисментите на екипа и на индонезийския министър.

Dolphin release team


Първоначално колебливи, след това обиколиха убежището преди да скочат, вече свободни над бурните вълни. Тогава, делфините се обърнаха и се върнаха към хората, сякаш за да кажат благодаря и сбогом. Накрая поеха посоката на откритото море и изчезнаха. „Къде ще отидат след това, не знаем. Но ние им пожелаваме дълъг и красив живот.”

Освобождаване на делфини

Джони, Роки и Рамбо напускат залива и отплуват към открития океан.Трите бозайника ще бъдат проследявани с GPS в продължение на една година и, разбира се, ще могат да се връщат да посещават убежището. Не е ясно какво ще правят, дали ще се присъединят към друга група, ще останат заедно или ще се разделят. Всички са умели в лова на риба. Джони, най-възрастният от всички, дори беше снабден с подходящи коронки заради износените си зъби.

делфин с GPS тракер

Джони с GPS устройство за проследяване, мигове преди освобождаването му от центъра за рехабилитация

Решението на индонезийското правителство да спаси и освободи делфините следва кампания та #FreeBaliDolphins, провеждана в продължение на десет години от Dolphin Project.

рехабилитация на делфини


Убежището ще продължи да се използва за други спасени от индустрията делфини. Нови подобни места се разработват в Северна Америка и Европа, докато жестоките делфинариуми се закриват. Виртуалната реалност и технологиите днес ни дават възможност да оценим природата по различен начин от зоопаркове и делфинариуми, където можем да видим единствено тъжни, отегчени и измъчени затворници.


Photo Credit: Dolphin Project

Напиши отговор