Letter

Dolphinaria-Free Europe каза #НЕнаДелфинариума в Бургас

Европейската коалиция на неправителствени организации за защита на китоподобните, Dolphinaria-Free Europe, изпрати писмо до Община Бургас и Министерство на околната среда и водите, призовавайки ги да отхвърлят инвестиционното предложение за нов делфинариум в Бургас.

[Български превод по-долу]

Уважаеми кмет Николов,

Пиша ви от името на коалицията Dolphinaria-Free Europe (DFE) – партньорство, работещо в Европа за защита на китовете, делфините и морските бозайници, чиито членове включват специалисти по морски бозайници, природозащитници и неправителствени организации от цял ​​свят – във връзка с внесеното предложение от Община Бургас за изграждане на съоръжение за морски тематичен парк, което ще бъде държи в плен делфини, разположени в парк Езеро.

Разбрахме, че се планира делфините да се държат в открити басейни за представелния, чиято дълбочина ще бъде 1–4,5 м, без защита от елементите. Загрижени сме, че делфините ще бъдат изложени на слънце и сезонно на по-студено време (делфини афала в плен произхождат от тропически популации), което прави тези резервоари неподходящи за поддържането им благосъстояние им. Считаме, че това противоречи на редица съществуващи закони и директиви за защита на животни, включително Директива 1999/22 за зоопаркове на ЕС и няколко члена от българския Закон за защита на животните. В допълнение към законовите изисквания, съществуват и значителни опасения относно хуманното отношение към животните по отношение на държането на делфини в плен.

Научните изследвания заключиха не само, че делфините са високо интелигентни, наравно с големи маймуни, но и че ограничителните условия в плен водят до хроничен стрес и в много случаи до преждевременна смърт. Когато са лишени от адекватно пространство, едрите видове (делфините обикновено пътуват 40 км всеки ден) често развиват проблеми като необичайно, повтарящо се поведение (наречено стереотипно) и агресия (Clubb & Mason, 2003). Делфините, споделящи един и същ басейн, често са несвързани, от различни географски региони. Това може да доведе до агресия, свързано с доминация, нараняване, разболяване и в някои случаи дори смърт (Waples & Gales, 2002).

В по-голямата част от случаите затворените делфини се държат в малки, гладкостранни резервоари, на практика лишени от стимули, жизенено важни за тези високо интелигентни и социални бозайници. Шумът също е проблем. Животните не само трябва да понасят непрекъснатия повтарящ се шум от помпи и филтри. Допълнително, делфинариумите използват силна музика по време на представления – за което се счита, че причинява значителен стрес на делфините, които разчитат на слуха си, повече отколкото на зрението (Couquiaud, 2005).

Заедно със стреса, причинен на делфините по време на манипулации, затварянето, транспорт, изолация, пренаселване на тестни пространства и храненето с изкуствена диета на мъртви риби, въпросът за оцеляването / репродуктивните темпове на делфините в плен в сравнение със свободните делфини също трябва да се вземат предвид.

Някои проучвания показват, че делфините в плен живеят толкова дълго и имат същата смъртност, като делфините на свобода (Venn-Watson et al., 2015). Други изследвания обаче показват по-висока годишна смъртност при китоподобните в плен, отколкото при тези в дивата природа (Small & DeMaster, 1995, Woodley et al., 1997). Въпреки това, дори и коефициентът на смъртност в плен да съответства на този в дивата природа, това не е от значение – животните в зоопарка често живеят по-дълго от дивитепоради защита от хищници, ветеринарни грижи и надеждна храна.

В плен, китоподобните в най-добрия случай имат същата смъртност като дивите, но в повечето делфинариуми, смъртността им надвишава това, което се наблюдава в дивата природа. Това категорично сочи, че въздействието на живота в плен има импакт върху продължителността на живота на китоподобните, подобен на този от хищничеството, недостига на храна и други природни заплахи. Уважително Ви моля да вземете предвид гореспоменатите факти и въздействието, което би имало създаването на такова съоръжение, което е малко вероятно да изпълни законовите изисквания на България.

Вече има притеснения на международно ниво относно благосъстоянието на делфините в делфинариум Феста във Варна. Данните за точния брой делфини, които са били в плен там варират, но се счита, че от 1984 г. в това съоръжение са изложени най-малко 28 делфина, някои от които, диви уловени. Притесненията отностно отглеждането и хуманното отношение към животните в делфинариум Феста се повиши, когато на 9 август 2019 г. бебе делфинче, родено от Йоана умиря по време на представление, в кафето, само девет дни след раждането си. Самата Йоана е родена във Феста през 1992 г. и е претърпяла обезобразяване на муцуната поради сблъсък с висока скорост с порта, когато е била млада, разбивайки зъбите и челюстта си. Очевидно има сериозни проблеми в това съоръжение, които не трябва да се възпроизвеждат в ново съоръжение.

Улавянето на делфини от диви популации продължава да зарежда този тип съоръжения. Това не застрашава само отделните животни, взети в плен, но също така и оставените животни, които са травмирани от операциите по улавяне. Освен това, повечето делфинари избират млади животни, които са жизненоважни за дългосрочното оцеляване на дивите популации. Ако делфините, доставени за запас на това ново съоръжение, бяха диви, това би предизвикало допълнително притеснение. Затова призоваваме и настояваме делфинариума да бъде отхвърлен от предложението.

Благодарим за отделеното време да разгледате нашите забележки. Ще се радвам да отговоря на всякакви въпроси, които имате, междувременно очаквам Вашия отговор.

Надяваме се, че институциите ще се вслушат в съветите на многобройните организации и международната общност на защитници на делфините и ще оставят този проект в миналото, където му е мястото.

Призовете ги и Вие: подпишете и споделете петицията за премахване на животните от проекта:

#БургасБЕЗделфинариум #NOtoCaptivityInBurgas

Прочетете и другите становища от органзиации за защита на животните по това ИП:

Ако искате да изпратите становище от името на Вашата организация, не се колебайте да се свържете с нас за повече подробности.

Напиши отговор