Letter

Dolphin Project и EmptyTheTanks призовават за община Бургас да не строи делфинариум

Нашите приятели от Dolphin Project и Empty The Tanks изпратиха своето становище по инвестиционното предложение за нов делфнариум в Бургас на нашите политици.

[Български превод по-долу]

PDF Statement – Empty The Tanks

Български превод на писмото:

С уважение представяме това писмо, за да насочим вниманието ви към следния въпрос. Докато много страни по света забраняват и слагат край на използването на морски бозайници за забавление, научихме, че са е внесено инвестиционно предложение за изграждане на нов делфинариум в Бургас. Това е много притеснително, тъй като делфините не се справят добре в плен и благосъстоянието на делфините в плен е в риск поради следните причини.

Делфините са еволюирали в продължение на милиони години и са се приспособили перфектно към живота в океана. Те са интелигентни, социални и самоосъзнаващи се, проявяват доказателства за силно развити емоционални способности. Животът в плен опустошава качеството им на живот по всякакви начини: загуба на семейни връзки, тесни местообитания и гола околна среда, глад, стрес и свързаните с него заболявания, шум, замърсяване на водата, загуба на ехолокация и лишаване от умствена стимулация. Животът в плен за забавление няма значима образователна стойност; показването на противоестествени поведения в неестествена среда няма друга крайна цел освен да забавлява човешката аудитория, с голяма цена за животните на показ. През последните години, обществените настроения към държането на морски бозайници в плен се промениха драстично. С излизането на филми като „The Cove“ и „Blackfish“, международната аудитория научи истините за залавянето на тези невероятни животни и как живят в плен, а общественото мнение все повече се противопоставя на такива форми на публично насилие – маскирано като образование и забавление. Както може би сте наясно, SeaWorld – световен лидер в тази индустрия – претърпя рязък и постоянен спад на печалбата, тъй като все повече хора се отхвърлят бизнес практиките им.

Обществеността вече не е в неведение относно фактите, свързани с улова на диви делфини, принудителното развъждане в плен, тренировките чрез лишаване от храна, затворничеството в неподходящи басейни и множеството здравни проблеми, които сполитат морски бозайници в плен. Все по-често съоръженията, дръжащи такива животни биват подложени на стриктен контрол на начина, по който се грижат за тях. Дори нови и модерни съоръжения могат да очакват да бъдат под световния микроскоп на всяка стъпка. Разходите за изграждането на такива съоръжения по съвременните стандарти ще бъдат значителни, да не говорим за текущите разходи за осигуряване на адекватни съоръжения, храна и медицински грижи за делфини, настанени там.

Нови научни изследвания на делфините и китовете показват, че те са чувствителни – с вероятно повече диапазони емоции от хората, с култура, която се предава през поколенията, и собствени имена. Те заслужават нашето уважение и правото да останат в дивата природа, свободни от тормоз и вреда. Няма оправдание съоръжението да държи делфините в плен за забавление и недалновидна икономическа печалба; цената за всяко от тези животни и собственото ни чувство за човечност са твърде високи.

Бъдещето на нашия свят трябва да бъде в екотуризма. Трябва да учим хора от всички възрасти да уважават дивата природа и дивите пространства, от които произхождат. Гледането на делфин-затворници, изпълняващи принудително номера поради недостиг на храна не учи на уважение. Това е преподаване на доминация и неуважение. Призоваваме ви да отхвърлите предложението за нов делфинариум в Бургас.

Ако можем да предоставим допълнителна информация по някой от гореизброените въпроси, ви каним да се свържете с нас.

Надяваме се, че община Бургас и МОСВ ще се вслушат в съветите на международната общност на защитници на делфините и ще оставят този проект в миналото, където му е мястото.

Призовете ги и Вие: подпишете и споделете петицията за премахване на животните от проекта:

#БургасБЕЗделфинариум #NOtoCaptivityInBurgas

Прочетете и другите становища от органзиации за защита на животните по това ИП:

Ако искате да изпратите становище от името на Вашата организация, не се колебайте да се свържете с нас за повече подробности.

Напиши отговор