ФАБРИКА ЗА СМЪРТ:

Развъждането на делфини в плен

бебе делфин

Средната продължителност на живота на делфините в плен е 12 години, 9 месеца и 8 дни, в сравнение с между 30 и 50 години за делфините на свобода.

Ранна смъртност в делфинариуми и аквариуми се наблюдава не само сред делфините, а сред всички китоподобни. Това се дължи на комбинацията от неблагоприятните фактори, които неизбежно вървят ръка за ръка с живота в плен – стрес, отчаяние, ограничено пространство, неестествена околна среда, раздяла със семейството, невъзможност да упражняват естественото си поведение.

Делфините, заловени в дивата природа оцеляват по-дълго в делфинариуми и аквариуми, отколкото делфините, родени в плен. Изчислено е, че смъртността при бебетата делфини в плен е 52%, докато на свобода е 17%.

Статистиката е направена върху данните на Ceta-Base, световната база данни за китоподобните в плен. Там са документирани 13 делфина (5 живи и 8 мъртви) в делфинариум Феста от откриването му през 1984 г. до днес. Сред тях обаче не фигурират 3 от четирите нерегистрирани мъртви бебета за които разкри Дневник през 2018 г. Това ни накара да си зададем въпроса:

Колко още бебета са се родили и са загинали в този басейн без никой да разбере?

Разровихме се малко в Google и започнахме да си отговаряме. Сред статиите и материалите за делфинариума от различни източници, веднага прави впечатление изобилието на еднотипни PR-текстове по несменяем шаблон в различни дребни медии, публикувани периодично от 20 г. насам. Актуализират се единствено имената на делфините, които са живи в дадения момент. Същото се наблюдава и в историята на нанесените корекции на страницата на делфинариума в Wikipedia.

В други статии с интервюта и цитати на служителите на делфинариума виждаме, че също като PR материалите, изказванията пред медиите остават непроменени през годините. Въпреки че имената на делфините постоянно се менят, упорито се повтаря за всяко следващо новородено бебе, че това е първото раждане в делфинариума от раждането на Бимбо през 2003 г.


“Преди това последният случай на раждане в делфинариума е от преди четири години. Тогава на бял свят се появи Бимбо.”
Дарик, 2009

“Последният роден делфин във варненския делфинариум е 14-годиният Бимбо.”
Нова, 2019

Открихме следи от още 12 делфина (два уловени в океана и 10 бебета, родени в делфинариум), отделно от тези, упоменати в Ceta-Base и тези, разкрити в статията на Дневник.

Общо, това прави 28 делфина,

обитавали делфинариум Феста във Варна от 1984 г. до днес , за които знаем. Една малка част от тяхната тъжна история може да видите в таймлайна по-долу.


РАЗВЪЖДАНЕ В ПЛЕН = КРЪВОСМЕШЕНИЕ

Навсякъде басейните и аквариумите имат ограничен капацитет, но въпреки това програмите за развъждане никога не спират. Повечето бебета не оцеляват, а малкото които пораснат ще заемат местата на други делфини, които вече не могат да участват в шоуто. Излишните животни винаги могат да се продадат за някой лев, това преди всичко е бизнес.

Един от факторите, които допринасят за високата смъртност сред бебета делфини в делфинариумите е че голяма част от тях са плод на кръвосмешение. То е неизбежно в атракциони, които развъждат животни. Както при всички висши бозайници, кръвосмешението много често води до нездраво поколение, вродени дефекти, и особено висок брой мъртвородени бебета. Често наблюдавана практика включително у нас, е атракциона да купи няколко “бройки” (поне 2 – мъжко и женско) от даден вид (например делфини, морски лъвове), след което започва да ги развъжда. На практика повечето бебета умират, но понякога се случва някое да оцелее и порасне. Щом навърши полова зрялост, то става следващият потенциален родител и веднага се включва в програмата за развъждане, където ще бъде принудно да запложда майка си и сестра си ако е момче или да ражда от баща си и брат си, ако е момиче.

Това е историята на Йоана, майката на делфиничето, което умря през август 2019 едва на 9 дена, по време на представлние. Баща му беше Бимбо, брат на Йоана. Такава бременност не е нито прецедент, нито инцидент в българския делфинариум, където не съществуа механизъм за предотвратяване на кръвосмешението, и то не се счита за проблем. Последното известно бебе на Йоана, мрътвородено преди две години, и много други там са имали същтата съдба.

Пипи

Тя е сред първите делфини във варненскя делфинариум. Те са били диво уловени във водите на Гватемала, след което са закупени от частен делфинариум в Барселона и докарани в България на 31 юни 1984.

Попи

Тя също е сред първите делфини в делфинариума, уловени до Гватемала, и единствената от тях която оцелява дълго време там. Тя доживява до 2018 г. и умира в началото на годината на околко 59 годишна възраст.

Сплит

е получил името си заради разкъсаната му по време на улова гръдна перка. Той също е диво уловен от Гватемала и е сред първите затворници във Варна.

Рейна

И тя е откъсната от естествената си среда и пристигнала от Барселона, заедно с Пипи, Попи и Сплит. Тя умира малко след откриването на делфинариума, “поради напреднала възраст”.

Доли

Тя е докарана заедно с Кимбо от Куба кратко време след Пипи, Попи, Рейна и Сплит. Преди това са били свободни делфини и са уловени в Карибско море.

Кимбо

Бивш свободен делфин от Карибско море, пристига във Варна заедно с Доли.

Тоби

Делфин на име Тоби живее в делфинариума по това време.

Антонио

Антонио е докаран от Куба със самолет. Той е пътувал около 18 часа с два полета, от Хавана през Прага, за да стигне до Варна.

Йоана

се ражда в плен от майка Доли и баща Сплит, според акта за раждане. Според сайта на сайта на делфинариума, баща й е Кимбо. Дресьор (треньор) в делфинариума разказва, че тя е много темпераментен делфин. С други думи, отказва да се подчинява, и е по-трудна за пречупване. Когато е била млада, Йоана се е засилила и блъснала с такава сила в решетката на басейна, че си е счупила челюстта. Дали в опит да избяга от това място, защото решетката я е разделяла от майка й или в опит да се самоубие, не знаем, но можем да кажем със сигурност че едва ли е било защото е “много палава”, както твърдят от делфинариума. От тогава Йоана е обезобразена, но продължава да бъде принуждавана да участва в шоуто с другите делфини. Йоана все още е жива и затворена във Варна днес. Тя е заплождана от брат си Бимбо, бебетата й се раждат мъртви или умират на ранна възраст. Бимбо е кръстен на Бойко Борисов.

Деизи

е младо делфинче, което участва в представленията по това време.

Пресли

се ражда приблизително по това време. Тя е спомената само веднъж по име в медиите, нямаме данни кога точно е родена.

Пепи

Ражда се на 26 юни, умира година и три месеца по-късно на 28 септември 2002 г.

В началото на 2003 г. в делфинариума се очаква раждане на ново бебе, след което повече никога не става дума за него.

Бимбо

Ражда се на 14 ноември. Родители: Доли & Кимбо.

Бебе делфинче се ражда в делфинариума в началото на годината. Майката е Доли, а бащата Кимбо.

Люси

Люси, Боби и Джиджи са делфини, споменати на страницта на делфинариума в Wikipedia през 2006. Февруари месец имената им изтрити и заместени с Доли, Кимбо и Попи.

Боби

Люси, Боби и Джиджи са делфини, споменати на страницта на делфинариума в Wikipedia през 2006. Февруари месец имената им изтрити и заместени с Доли, Кимбо и Попи.

Джиджи

Люси, Боби и Джиджи са делфини, споменати на страницта на делфинариума в Wikipedia през 2006. Февруари месец имената им изтрити и заместени с Доли, Кимбо и Попи.

Към средата на годината се ражда бебе делфинче, “но служителите избягват да говорят за него, защото все още е в критична възраст и не се знае дали ще оцелее“.

Айлийн

27 август: Ражда се Айлийн. Родителите й са Доли & Кимбо.
3 септември: Бебето Айлийн е снимана в басейна пред публиката на 8 дни.

Още едно бебе делфинче се ражда в делфинариума. То е споменато само веднъж в медиите.

Барби

Поредното бебе, появило се в делфинариума по това време.

Биянка

Делфинариумът купува женски морски лъв на име Биянка от датски цирк за 12 000 евро, въпреки забраната за използване на диви животни за забавление.

Лео

Делфинариумът купува втори морския лъв Лео от цирк в Дания, въпреки забраната за използване на диви животни за забавление. По този начин се сдобива с двойка, която може да развъжда.

10 юли: Ражда се бебе делифнче, майката е Доли(по данни на ОДБХ – Варна).

8 август: Бебето умира. Причината за смърт по аутопсичен протокол е гнойна пневмония.

Мика

Не знаем кой е делфинът Мика, но тази година делфинариумът замества името на Попи, която вече е остаряла и все по-рядко участва в представленията с името Мика на страницата си в Wikipedia . От тогава тази информация не е обновявана и днес все още пише, че Мика живее там.

20 юни август: Йоана ражда мъртво бебе. Бащата вероятно е баща й Кимбо или брат й Бимбо.

8 юли: Доли ражда умряло делфинче две седмици след дъщеря си Йоана.

12 май: Бебе делфинче се ражда мъртво. Майката е Йоана, бащата е брат й Бимбо или баща й Кимбо. Йоана е била принудена да участва в представлението докато е била в напреднала бременност. След мъртвото раждане са й дадени само 2 дни да се възстанови, преди да бъде принудена отново да участва в шоуто.

Бочко

18 юни: Морското лъвче Бочко се ражда в добро здраве. Служителите на делфинариума са изненадани, не са знаели че майката Биянка е била бременна.

11 август: Бочко умира от удавяне в необезопасена шахта на басейна поради невнимание на персонала. Той никога не е регистриран в МОСВ.

Флипър

19 ноември: Флипър се ражда. Родители: Доли & Кимбо. Раждането му се пази в тайна до 23 март следващата година, когато започна сезона на представленията. Едва на 3 месеца, той е принуден да участва в представлението и да скача в обръчи заедно с майка си.

26 юни: Морско лъвче се ражда по време на проверка на РИОСВ – Варна. Не е регистрирано.

1 август: Ражда се бебе делфинче. Родителите са Йоана и брат й Бимбо или баща й Кимбо.
9 август: Бебето умира по време на представление на 9-дневна възраст.