letter

Франция срещу предложнеието за делфинариум в Бургас

Френските организации за защита на животните One Voice, C’est assez се присъединиха към апела ни и призоваха Община Бургас и Министерство на околната среда и водите да се откажат от проекта за нов делфинариум в Бургас и да обърнат внимание на приетите международни норми за опазване на дивите видове.

От One Voice изпратиха писмо до кмета на Бургас, РИСОВ – Бургас и МОСВ, и заявиха следното:

Кметовете, в България както и във Франция, мислят само за икономическия аспект. Само работните места се броят, дори когато са създадени за сметка на дивата природа и биоразнообразието се оказва разграбено, опустошено завинаги.

Последен мащабен проект за големия морски град Бургас в България: морски парк, съдържащ делфинариум. Пингвини, тюлени, делфини и хиляди риби ще бъдат затворени там до живот. Тъй като делфинариумите са ненаситни, това винаги води до увеличаване на улова на диви животни.

Индустрията на животните в плен е постоянна заплаха за природата!

Пандемията, която изпитваме в момента, несъмнено е свързана с експлоатацията на животни. Тя доведе до карантина на повече от половината от човечеството. Въпреки това, някои все още не са разбрали, че затварянето на животни в „света след коронавируса“ е неприемливо! Това, което чакаме, е изграждането на морски спасителни центрове и убежища!

Цялото писмо на организацията до българките институции може да прочетете тук. Ето и български превод:

Бяхме информирани, че в Бургас може да отвори нов делфинариум. Това съоръжение предвижда да държи делфини, тюлени, пингвини и други животни.

Като френска организация за защита на животните, член на Dolphinaria Free Europe, бихме искали да насочим внимание към следните аргументи.

По цял свят все повече и повече държави забраняват делфинариумите и държането на китоподобни в плен, въз основа на научни изследвания и проучвания, показващи, че делфините не могат да се развиват добре в условия на плен.

Делфиариумите не са в състояние да осигурят на делфините подходяща среда, която да дава възможност да се отговори на всичките им витални нужди. Отегчени, депресирани и фрустрирани, те обикновено умират преждевременно.

Въпреки ветеринарните грижи, нараняванията и агресията между индивидите са често срещани, тъй като естествената им социална организация не се спазва, семействата са разкъсани и изкуствено пресъздадени.

Дълбоко интелигентни и социални, делфините имат сложен набор от познавателни способности: комуникация, зрителна, слухова и пространствена памет, идентификация и различаване на себе си и другите. В плен, всички естествено поведения, свързани с тези способности са възпрепятствани, което осъжда делфините на психологически и физически деградации.

Държането в плен е още по-непоносимо за делфините, които се считат за социално завършени същества от Конвенцията за опазване на миграционните видове (CMS) на ООН. Поради тази причина Индия и научните общности ги считат за личности, които не принадлежат към човешкия род, заслужаващи определени права.

Например, Декларацията за правата на китоподобните от 2012 г. във Ванкувър признава, че китоподобните са лица, които трябва да имат основни права, като право на живот, свобода и да се чувстват добре.

Делфинариумите са тясно свързани с дивия улов, който застрашават дивите делфини и оцеляването на самия вид. Следователно е абсурдно да помагат за опазването на отделни индивиди или дивите популации като цяло. Допълнително, делфинариумите предават грешно послание на хората.

Всъщност те са необразователни. Показват неестествено поведение на обществеността и особено на децата, същевременно липсва подходяща информация за навиците и когнитивните способности на делфините. Във време на повишена осведоменост относно изчезването на видовете е необходимо да се образова обществото за опазването на околната среда и нейните обитатели.

Няколко резолюции на Споразумение за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантически океан (ACCOBAMS) посочват, че делфинариумите и дейностите, които включват директен контакт между животните и публиката, представляват заплаха за опазването на вида по много причини. Те създават търсене на пазара за уловени диви животни и представляват висок риск от предаване на болести.

Това са причините, поради които ви призоваваме да откажете проекта на нов дофинариум в Бургас.

Надяваме се, че институциите ще се вслушат в съветите на многобройните организации и международната общност на защитници на делфините и ще оставят този проект в миналото, където му е мястото.

Призовете ги и Вие: подпишете и споделете петицията за премахване на животните от проекта:

#БургасБЕЗделфинариум #NOtoCaptivityInBurgas

Прочетете и другите становища от органзиации за защита на животните по това ИП:

Ако искате да изпратите становище от името на Вашата организация, не се колебайте да се свържете с нас за повече подробности.

Напиши отговор