бебе делфин с майка си

Ежегодно мъртви бебета във делфинариума и незаконният бизнес върви “по вода”

След смъртта на бебето-делфинче във варненския делфинариум миналия август, организацията за защита на животните Последната Клетка и немската организация за защита на китове ProWal, започнахме съвместно разследване на дейността на делфинариума.
Открихме данни за над 20 делфина, умрели или “изчезнали” в делфинариум Феста от отварянето му до днес – това са случаи, които са документирани в пресата. Колко още има за които не знаем, можем само да гадаем. Приблизително всяка година в делфинариума се ражда и умира бебе делфин. Смъртността при делфините в плен в първата година след раждането им е извънредно висока, и поради това средната продължителност на живота на делфините-затворници е между 3 и 4 пъти по-кратка от естествената.
Делфините са особено интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота в плен. Единственият начин да бъдат принудени да изпълняват безсмислени за тях движения е чрез глад, затова се хранят само по време на представления и тренировки. Гладът, шумните представления, инвазивните атракции като “плуване с делфин”, изкуствената среда, тясното пространство и множеството смъртни случаи превръщат живота в басейна в каторжнически ад. Делфините във Варна показват признаци на дистрес, типични за животни, държани в плен. Там басейнът е с извънредно малките размери от 12х15 м площ и 6 м дълбочина. В него живеят 5 делфина, пада им се по 36 кв.м повърхностна площ на животно. Доживот.

Жестокият бизнес с делфините-затворници е особено вреден за най-младата публика на делфинариума, защото възпитава у децата дълбоко нехуманната представа, че е приемливо да се затварят диви животни в плен, и че забавлението от издевателските представления е весело занимание.

Законът

Делфините са единствените диви животни, които са извън защитата на закона, забраняващ използването на диви животни за публични шоу програми /ЗЗЖ чл. 27/. В този закон е уточнено, че изключението от забраната важи единствено за делфини, “най-малко трето поколение, отгледано на затворено”.
Делфините, затворени в момента във Варна не са най-малко трето поколение. Доли и Кимбо, най-възрастните, са уловени в в Карибско море и докарани в България преди около 35 години. Останалите 3 делфина – Йоана, Бимбо и Флипър са деца на Доли и Кимбо, т.е. първо поколение отглеждано в плен.

Още нарушения на закона, с други морски бозайници

През октомври документирахме как морски лъв е използван с търговска цел, въпреки че това е забранено от закона. Всъщност делфинариумът държи незаконно два морски лъва вече над две години, дори ги развъжда – засега със същия успех като при делфините: през 2017, тяхното бебе Бочко умря на месец и нещо, след като се удави в необезопасена шахта, по пропуск на персонала. Междувременно, по-рано тази година имаше прикрит опит за прокарване на поправка в ЗЗЖ, която да премахне и морските лъвове от защитения списък на диви животни, за да могат да използват и тях за представления. Според Явор Гечев от “Четири Лапи” цитиран в “Дневник”, това е вторият такъв опит, първият е бил миналата година, но тогава поправката не е била приета. И двата пъти, тя е внесена от 3те депутата от ГЕРБ Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов.

Международен отзвук: “Най-малкият делфинариум в света е в България!”

Също през октомври, варненският делфинариум беше посетен от изпълнителния директор на немската организация за защита на китове ProWal, Андреас Морлок. Той е експерт в защитата на китообразните бозайници и се занимава с делфинариуми от цял свят. Неговият опит в тази индустрия е над 20-годишен. Той беше потресен от това, което видя във Варна:
Андреас Морлок: „Вече изследвах този затвор за делфини през октомври. По света има 334 съоръжения, в които повече от 3000 делфина се държат в плен и се експлоатират за чисто търговски цели. През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и чрез моя опит мога да твърдя, че делфинариум Феста е най-малкият затвор за делфини в света. Делфините там са в ужасно състояние. Някои от тях имат ухапвания, което се причинява от спорове помежду им. Нищо чудно, в това тясно пространство те не могат да се избягват. Толкова безскрупулно е, че делфинът Йоана, която загуби детето си през август, се заставя да участва във всички шоу програми и дресьорът не й дава време да отмине мъката й. Делфините в плен са отчаяни: със собствените си очи съм виждал и документирал как делфин прави опит за самоубийство в делфинариум в Китай. Умишлено удари главата си в твърдия бетонен под! Делфините-затворници са просто източник на печалба за собствениците.
През живота си един делфин в плен носи печалба от 8 до 20 милиона лева.
Всеки любител на животни може да помогне този позор ​​да бъде премахнат от Варна. Просто не купувайте повече билети! Стартирахме онлайн кампания, призоваваща българското правителство да забрани вноса, развъждането в плен и употребата на делфини за забавление в България.
В Западна Европа от 90 делфинариума вече са затворени около 60. Сега България има възможност стане международно известна, що се отнася до хуманното отношение към животните!”

Проект за незаконен строеж в Приморски парк

Силно възмущение сред гражданите на Варна предизвиква и планираното разширяване на обекта на делфинариума. То се предвижда в рамките на общинския Приморски парк във Варна, където има забрана за строеж. С нас се свързаха граждани, които се притесняват и алармират, че от години, управителите на делфинариума говорят за намеренията си да разширят обекта, който включва строеж на аквапарк и заведение върху близо 3 дка от територията на Морската градина. Планът е съгласуван от Експертния съвет по устройство на територията на община Варна на 25.09.2018г.
“Естествено, той има предвид термалните източници там, които иска да използва с търговска цел. Ние сме на мнение, че водата принадлежи на широката общественост, а не на алчни частни лица. Всяко разширяване в морската градина би било незаконно. Надяваме се администрацията на града да се придържа към законите и да предотврати това планирано разширяване!”

Протест: #НЕнаДЕЛФИНАРИУМА: Вашето забавление ги убива!

Обществената демонстрация за забрана на вноса, развъждането и отглеждането на делфини в плен за забавление е регистрирана в община Варна и ще се проведе тази неделя, 1 декември, от 12:00 до 15:30 часа пред делфинариум Феста във Варна.
Апелираме всички, които са съпричастни към съдбата на животните-затворници да дойдат в неделя и да застанат с нас пред делфинариума, за да покажем, че няма да останем безучастни защото жестокостта НЕ е забавление! Само така можем да бъдем чути и само така ще постигнем промяна:
заедно за животните!

КЪМ СЪБИТИЕТО

Напиши отговор