СТОП на търговията с перки от акули! #StopFinningEU

Shark finning или “перкуване” на акули е жестоката практика на улавяне на акули с цел отрязване на перката, която след това се продава.

Акулите са обект на улов по целия свят, предимно заради своите перки. Основното търсене на перки от акули е в Азия, където се използват за приготвяне на супа. Консумацията на този деликатес се смята за демонстрация на богатство и престиж, и цената на порция съдържаща няколко грама перки достига 90 евро. Доходоносен бизнес с огромни маржове на печалба, която е за сметка на акулите.

Какво се случва с перкуваната акула?

Хвърлят я обратно във водата, защото месото й е твърде евтино в сравнение с перката. Тя е в пълно съзнание, но без перка вече не може да плува, съответно да си набавя кислород и храна. Акулата потъва на морското дъно, където умира от кръвозагуба, задушаване или бива изядена жива.

Всяка година 73 милиона акули в световен мащаб умират по този безумен и мъчителен начин само заради перките си. Точнят брой остава неясен, тъй като липсва надеждна статистика, а броят на нерегистрираните случаи на нелегален риболов в световен мащаб е изключително висок.

Този бизнес се захранва и от Европа

От 2013 г. в ЕС е в сила регулацията “Fins Naturally Attached”, която забранява съхраняването, транзита и разтоварването на перки от акули във водите на ЕС и на всички кораби плаващи под европейски флаг. Перките трябва да са оставени естествено прикрепени към трупа, когато корабът се разтоварва в пристанище. След това перките могат да бъдат отделени от животното и изнесени в Азия.

Въпреки забранта, ЕС е сред най-големите износители на перки от акули и основно място на транзит за глобалната търговия на перки, включително и нелегалната търговия.

Гражданската инициатива #StopFinningEU, която иска забрана на търговията, вноса и износа и транзита на акули и скатове. Подкрепете тази възможност за преосмисляне на европейското законодателство като

Време е ЕС да предприеме недвусмислени действия за защита на акулите и нашите океани!

Напиши отговор