letter

И Marine Connection пирзова България да се откаже от делфинарума в Бургас

Английската организация Marine Connection е поредната, която изпрати становище по инвестиционното предложение за нов делфнариум в Бургас на кмета на Бургас – Димитър Николов, главния архитект на община Бургас – Веселина Илиева, директора на РИОСВ – Бургас – Тонка Атанасова и министъра на околната среда и водите – Емил Димитров.

[Български превод по-долу]

PDF Statement – Empty The Tanks

Български превод на писмото:

Уважаеми министър Димитров

Пиша от името на нашата благотворителна организация и поддръжниците ни, по отношение на предложение, внесено от Община Бургас за изграждане на съоръжение за морски парк в парк “Езеро”, който ще показва делфини пред публика.

Разбрахме, че плановете включват представления с делфини в открити басейни с дълбочина от 1 м до 4,5 м, което не предоставя защита от елементите. Притесняваме се, че затвоени в такива плитки басейни, делфините ще бъдат изложени, което води до изгаряния от слънцето и вятъра и прави тези басейни неподходящи за хуманното им отглеждане. Считаме, че това противоречи на редица съществуващи закони и директиви за защита на животните, включително ЕС Директива 1999/22 за зоопаркове и членове от Закона за защита на животните в България. В допълнение към законовите изисквания, съществуват значителни опасения относно хуманното отношение към животните по отношение на държането на делфини в плен.

Научните изследвания заключиха не само, че делфините са високо интелигентни – наравно с човекоподобните маймуни – но също така, че ограничителните условия в плен водят до бедстващи животни и ранна смъртност. Когато са лишени от адекватно пространство, големите, далекомигриращи видове, които могат да пътуват над 100 км на ден, често развиват проблеми като необичайно репетитивно поведение (наричано по-долу стереотипно) и агресия (Clubb & Mason, 2003). Делфините, споделящи един и същи басейн, често са несвързани, от различни географски региони или видове. Това може да доведе до агресия, свързана с доминиране, нараняване, болести и в някои случаи дори смърт (Waples & Gales, 2002).

Проучванията разкриха, че в повечето случаи делфините се държат в малки басейни с гладки стени, практически напълно лишени от съществено важните стимули за тези високоинтелигентни и социални бозайници. Шумът също е проблем. Животните не само животните трябва да търпят непрекъснатия, повтарящ се шум от помпи и филтри, съоръженията използват и силна музика по време на представленията – всичко това причиняват значителен стрес на китоподобните, които разчитат на слуха си (Couquiaud, 2005).

Следствие на стреса, причинен на делфините при манипулации, затваряне, транспорт, изолация, пренаселване и ядене на изкуствена диета от мъртви риби, пленните делфини имат по-кратък живот от дивите делфини – процентите са приблизително. (5.6% срещу 3.9%) (Small & DeMaster, 1995; Woodley, 1997).

С уважение Ви моля да вземете предвид гореспоменатите факти и да обмислите въздействието от такова съоръжение за държане в плен, което е малко вероятно да изпълни законовите изисквания на България. Каня Ви да отхвърлите делфинариума от предложението и да бъде премахнат от проектите.

Благодаря Ви, че отделихте време да разгледате нашето становище, ще се радвам да отговоря на всеки въпрос, който имате, междувременно очакваме отговора ви.

Надяваме се, че община Бургас и МОСВ ще се вслушат в съветите на поредната организация и международната общност на защитници на делфините и ще оставят този проект в миналото, където му е мястото.

Призовете ги и Вие: подпишете и споделете петицията за премахване на животните от проекта:

#БургасБЕЗделфинариум #NOtoCaptivityInBurgas

Прочетете и другите становища от органзиации за защита на животните по това ИП:

Ако искате да изпратите становище от името на Вашата организация, не се колебайте да се свържете с нас за повече подробности.

Напиши отговор