Общината иска да строи нов делфинариум в Бургас

Община Бургас е внесла инвестиционно предложение за комплекс от делфинариум и тюленариум за представления, заграждение за пингвини и зони за екзотични и фермерски животни. Предложението е внесено на 29.04.2020 г.

Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници са крайно неподходящи, не отговарят на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и редица действащи закони и директиви за защита на животните.

Предложението включва съоръжения за дресировка и представления с видове животни, които са забранени за използване в представления. Също така предвижда държането на делфини в открити басейни с дълбочина от 1 м до 4,5 м на открито, но не се предвижда защита от слънцето за тях. Известно е, че в подобни съоръжения по цял свят делфините страдат от тежки слънчеви изгаряния и слънчеви удари, понякога водещи и смърт. Такива случаи са документирани вкл. в делфинариумите във Флорида (12 м дълбочина) и Антиб, Франция (10 м дълбочина) – където слънцето пече по-слабо, отколкото на българското черноморие.

Би било позорно и трагично това предложение да бъде одобрено и искрено се надяваме институции, отговорни за това да не дадат зелен светофар на поредното безумие. На фона на нарастващото възмущение на обществото, нарастващото отхвърляне на употребата на чувствителни животни за забавление, и глобалната тенденция за закриване – а не откриване на нови – делфинариуми, това е недопустимо. Между делфинариумите и хуманните човешки ценности има неразрешимо противоречие. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните.

Подкрепете животните като ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА

Против построяването на нов делфинариум в Бургас

Цялото становище на Последната клекта относно това инвестиционно предложение, може да прочетете тук.

Напиши отговор