Как се дресират делфини?

Единственият начин да се дресират делфини да изпълняват безсмислени движения по команда е чрез глад.

Няма дргу начин да накараш тези интелигентни животни да се подчинят на човешката глупост. Така нареченият “метод на възнаграждението”, се състои в това животните да се държат гладни и да се хранят само по време на представление или тренировка.
Отчаяни и изгладняли, те започват да се пречупват и да изпълняват номерата. Защото знаят, че това е единственият начин да получат храна. Когато не работят, делфините се държат гладни, което често поражда конфликти и агресия между тях.

В природата, делфините ядат разнообразни риби, сепии и други мекотели. Обикновено те работят заедно, като използват сложни стратегии за намиране и ловуване на плячката си. В делфинариума, те никога нямат възможността да използват тези напреднали техники, защото голите стени на тесния басейн не предлагат никакви новости за изследване.

В делфинариума делфините се хранят със замразени мъртви риби. Тази еднообразна диета е недостатъчна за нуждите на морските бозайници, затова животните приемат допълнително витамини и хранителни вещества под формата на таблетки.

Треньор храни делфините със замразена риба
Снимка: Pro Wal

Напиши отговор