Ролята на делфинариумите в лова и клането на делфини

Цяло стадо широкомуцунести делфини беше убито от японски ловци, съобщиха вчера активистите от Dolphin Project, които са били свидетели.

Те публикуваха ужасяващи снимки на 35 малки широкомуцунести делфинчета, сгушени заедно точно преди смъртта им, и разказаха зловещата история:

Ловните кораби намериха това стадо доста далеч на юг и бързо го отведоха към брега. След като бяха заклещени в залива, делфините се паникьосаха и се сгушиха един до друг. Някои от тях притискаха главите си един към друг, като че ли успокояваха своите другарчета. Ловците принудиха цялото стадо да навлезе в „залива за убиване“ под капаните, където последва клане. За чувствителни, осъзнати, интелигентни и силно социални животни нивото на страдание, което причинява целият процес на залавяне и клане, е неописуемо.
Нито един живот не беше пощаден. Търговията с животни в плен е причината този лов на делфини да е печеливш бизнес и основният източник на финансиране на жестокото клане.

Един от най-шокиращите аспекти на лова на делфини е активната роля, която делфинариумите играят в него:

Като търгуват с ловците на делфини, делфинариумите спомагат съществуванетo и поддържането на тази практика. Жив диво уловен делфин, продаден на делфинариум или аквариум, носи много по-голяма печалба отколкото мъртъв делфин, продаван за месо – което върви около $600. В Тайдзи живите делфини бутилконос (афала) – породата на делфините, затворени във Варна – се продават за по $152 000 USD на брой. Индустрията на животните в плен стимулира жестокото клане на делфини, “затова най-добрият начин да се противопоставите на клането е да не купувате билети за представления с делфини”, казва още Рик О’Бари.

Япония се противпоставя на лова на делфини

Нарастващ брой японски граждани протестират срещу лова и се забелязва спад в популярността на месо от делфини и китове. В началото на сезона всяка година ловът на делфини привлича много внимание по цял свят, но след това интересът спада, а ловът продължава.

Рик O’Barry обяснява, че индустрията на делфинариумите и аквариумите с делфини е отговрна за съществуването на това клане и отбелязва, че много от тях изпращат треньорите си в Тайдзи за да купуват диво уловени делфини.

Тайдзи

За този сезон 2019-2020, квотата за улов на делфини е 1749 и включва 298 дефина бутилконос (афала) и 200 широкомуцунести делфина. След като треньорите изберат най-ценените делфини за своите атракции, останалите се убиват.

От началото на сезона, активистите на Dolphin Project снимат клането с камери и дронове, излъчват на живо и публикуват кадрите в социалните медии, за да научат повече хора за това. Акцията ще продължи до края на сезона, март месец. Новини за случващото се в залива може да следите на Facebook страницата им, както и Instagram и Twitter @Dolphin_Project.

Напиши отговор