тигри в цирка

Англия забрани дивите животни в цирка

От 20 януари 2020 г. английските циркове нямат право да използват диви животни в представленията си.

Новият Закон за дивите животни в цирковете изрично забранява употребата им в пътуващите циркове. Подобни забрани вече са в сила и във Великобритания и Ирландия. Република Ирландия забрани цирковете с диви животни миналата година, и Шотландия последва малко след това. Уелс също е в процес на изготвяне на законодателство, там се очаква забрана до края на 2020 г.

Във Великобритания са останали два цирка с лиценз за диви животни, Цирк Мондао и циркът на Питър Джоли. В тях има общо 19 диви животни. Шест елена, четири зебри, три камили, три миещи мечки, една лисица, един папагал макао и говедо зебу вече няма да робуват в представленията. Забранява се и издаването на нови лицензи на диви циркови животни.

Сам Тредгил, директор на неправителствената организация Freedom for Animals заяви:

“Това е огромна стъпка към един свят, в който животните ще могат да живеят живота си свободни. Цирковете с животни са варварски реликви на отминала епоха и нямат място в 21 век. От десетилетия Freedom for Animals неуморно се бори срещу жестоката циркова индустрия с животни и аз съм много доволен, че това прогресивно законодателство най-накрая влезе в сила. Всеотдайността и трудолюбието на много състрадателни хора ни доведоха дотук.”

“Въпреки че това несъмнено е чудесна крачка напред, ние сме загрижени за бъдещето на дивите животни от цирка Мондао и цирка на Питър Джоли, да не говорим за домашните животни, които все още са принудени да изпълняват трикове като част от жестоки циркови представления.”

В България наблюдаваме именно този проблем, откакто влезе в сила същата забрана за употреба на диви животни в цирка през 2015 г.

Вместо да премахнат изцяло номерата с животни от шоуто си, българските циркове замениха дивите животни други, които не са класифицирани като диви.

Днес в представленията им може да се видят дресирани котки, кучета, коне, понита, кози, норки, и други “недиви” животни. Експертите са категорични, че това няма как да се практикува по хуманен начин.

Марк Бекоф, доктор на науките, професор Emeritus of Ecology and Evolutionary Biology, University of Colorado (Boulder USA);

“Няма как цирковете да осигурят адекватна среда за животни. Дългите пътувания до и от представленията, тесните заграждения, липсата на нормална и обогатяваща среда водят до стереотипно поведение при циркови животни. Това често може да е крачене, люлеене и дъвкане на решетките за клетки – ясни признаци на стрес, причинени от живота в плен. Да не говорим за тежките злоупотреби, които вървят ръка за ръка с дресировката на слонове, които изпълняват челни стойки и тигри, които скачат през обръчи. За да се принудят тези животни да проявят такова неестествено поведение са необходими страх и подчинение. “

Време е да се замислим за всички животни в цирка и да сложим край на тази жестока и остаряла практика. Злоупотребата с животни за забавление няма място в едно цивилизовано, хуманно общество. Време е да оставим животните в цирка в учебниците по история.

Напиши отговор