ПЕТИЦИЯ

Против построяването на делфинариум в Бургас

Инвестиционното предложение на община Бургас за изграждане на комплекс с делфинариум, тюленариум и зони за пингвини и други екзотични и фермерски животни в парк “Езеро” е аморално, назадничево, и недопустимо за една цивилизована държава в 21-и век.

Ние вярваме, че никое животно не трябва да бъде държано в плен и принуждавано да изпълнява неестествени номера за нечие забавление.


Животът в плен е кратък и мъчителен

За морските бозайници е истински ад. В делфинариума, животните нямат свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните. Затварянето в тясно пространство, раздялата с близките, шумните представления, дресировките и инвазивните атракции като “плуване с делфин” са източник на постоянен стрес за животните, които често страдат от депресия или полудяват и умират преждевременно. Смъртността сред делфините в плен е значително по-висока от тази сред делфините на свобода, въпреки всички предизвикателства на оцеляването в океана. Раждаемостта в плен е много ниска и бебетата, които оцеляват са рядкост.


Заплаха за оцеляването на дивите популации

Поради високата смъртност и ниския успех в размножаването, популацията на делфините в плен не може да се поддържа самостоятелно. Налага се вноса на други – нови дивоуловени делфини, който често се случва нелегално. Систематичното улавяне на индивиди от едни и същи популации за снабдяване на индустрията на делфинариумите представлява заплаха за оцеляването на дивите популации.


Антиобразователно и вредно за младата публика

Представленията, показващи как диви животни изпълняват неестествени номера и поведение, което никога не може да се срещне в природата създават у младата публика грешна представа за животните. Те ги учат, че животните нямат право да избират начина си на живот, и че тоталното пречупване на волята им, с единствена цел забавление на публиката е приемливо и весело. Редица проучвания на ефекта на подобни атракции върху посетителите сочат, че те нямат никаква образователна стойност, а точно обратното: Загрижеността за животните и интересът към биологията и екологията на средностатистическия посетител намаляват след посещение в зоологическа градина. На тяхно място се поражда чувството за превъзходство и доминация на човека на другите живи същества, както и негативно отношение към животните (като избягване, неприязън или безразличие).


Риск за здравето и безопасността

Поведението, показано по време на представления и атракции (снимки и “целувки” с животни, плуване с делфини и програмите за т.нар. терапия с делфини) е изцяло противоестествено за дивите животни. Тези атракции представляват значителен риск за обществената безопасност:


Инциденти и наранявания

Директният контакт между публиката и животните винаги представлява значителен риск за здравето и безопасността на двете страни. Делфините са едри и силни животни, и независимо колко добре са обучени, в ситуации на силен стрес могат да станат непредвидими. Документирани са многобройни случаи на плуващи с делфини, често деца, които са претърпявали наранявания, ухапвания, и счупени кости, както и няколко случая на треньори, убити от животните с които работят от години. По тази причина, в Италия има забрана за контакта между китоподобните и обществеността със закон.


Риск от разпространяване на зарази и зоонотични болести

Директният контакт с животните носи значителна опасност от предаване на болести и разпространяване на вирусни инфекции. Известно е, че делфините могат да пренасят вируси, бактерии и паразити, които могат да бъдат предавани на хората и да причинят заболяване при хората, и обратното.

В момента, целият свят се пази и променя драстично за да ограничи разпространението на COVID-19, който се предава по въздушно-капков път. Считаме за абсурдно в тази ситуация, за която още никой не може да каже колко време ще продължи, обществена институция да планира програма, която допуска в една и съща вода при диви животни да влизат голям брой посетители, по-голямата част от който ще са туристи от различни точки на света. Това е в пълно противоречие със световната епидемиологичната обстановка, и всичките препоръки около нея в световен мащаб.

Напомняме, че скоро 7 тигъра в зоопарка в Ню Йорк дадоха положителни проби за COVID-19. Експертите смятат, че животните са били заразени от асимптоматичен служител на зоопарка. Епидемиолозите твърдят, че не са изненадани от това че дивите животни в плен са податливи на COVID-19 и данните от този случай ще се използват за изучаване на вируса сред по-широка популация от диви животни. Този процес едва сега започва, и ще отнеме време, тъй като всеки тест върху животни изисква анестезия. Поради тази причина, не е възможен сценарии, в който се правят рутинни тестове на животните, между посещения или контакт с различни посетители.


Възмутени сме, че това абсурдно инвестиционно предложение, в пълен разрез с човешките морални стойности, здравия разум и законите в страната е поднесено от обществена институция, в 21-и век. Световната тенденция в този век е към закриване – не откриване на нови делфинариуми и зоопаркове. Обществената нагласа против държането на животни в плен расте с бързи темпове, все повече хора отхвърлят активно употребата на чувствителни животни за забавление. Делфинариумите стават все по-малко популярни и предизвикват обществено недоволство. Днес имаме нужда от устойчиви решения за опазване на биоразнообразието и спасяване на видовете, не да възпроизвеждаме вече отхвърлени, нехуманни практики.

Считаме, че би било позорно и трагично за България ако ИП бъде одобрено от институциите, чиято роля е да защитават животните и околната среда.


Настояваме да не бъде допусната поредната гавра с животните в страната ни, и атракциите с животни да бъдат премахнати от инвестиционното предложение.